Posts Tagged chess books

BUKU-BUKU DALAM SIMPANAN CM FADLI

 

Ramai juga peminat catur pinjam dan minta copy dari SM untuk rujukan dan simpanan mereka.

Banyak juga buku catur SM

Lagi buku catur dalam simpanan SM

Antara buku catur dalam simpanan SM ialah :-

1. Symmetrical english (David Cummings/Everyman Chess)

2. English Defence (Daniel King/Everyman Chess)

3. School of Chess Excellence 4 (Mark Dvoretsky)

4. Chess Success : Planning after the opening (Neil McDonald/Batsford Chess)

5. A guide To Chess Endings (Dr. Max Euwe and David Hooper)

6. Mastering the Chess Openings Volume 2 (John Watson/Gambit)

7. Forcing Chess Moves (Charles Hertan/New In Chess)

8.Play the Semi-Slav (David Vigorito/Quality Chess)

9. Grandmaster Chess Move by Move (John Nunn/Gambit)

10. Fundamental Chess Endings (Karsten Muller and Frank Laamprecht)

11. Secret of  Chess Endgame Strategy(Lars Bo Hansen/Gambit)

12. Win with the Stonewall Dutch(Sverre Johnsen and Ivar Bern/Gambit)

13. Silman’s Complete Endgame Course (Jeremy Silman)

14. 100 Endgames You Must Know (Jesus de la Villa/New In Chess)

15. Win with the London System (Sverre Johnsen and Vlatko Kovacevic/Gambit)

16. Winning Chess Tactics (Yasser Seirawan/Everyman Chess)

17. Understanding Chess Tactics (Martin Weteschnik/Quality Chess)

18. Perfect Your Chess (Andrei Volokitin and Vladimir Grabinsky/Gambit)

19. Dangerous Weapons : Queen’s Gambit (Richard Palliser,Glenn Flear,Chris Ward/Everyman Chess)

20. Dangerous Weapons : Flank Openings (Richard Palliser,Tony Kosten,James Vigus/Everyman Chess)

21. Practical Endgame Play (Neil Mcdonald/Cadogan Chess)

22. The Art of Chess Combination (Eugene Znosko Borovsky/Dover Publications)

23. Chess Self-Improvement (Zenon Franco/Gambit)

24. Back to Basics : Fundamentals (Branislav Francuski)

25. Winning Chess Brilliancies (Yasser Seirawan/Microsoft Press)

26. Pawn Sacrifice ! (Timothy Taylor/Everyman Chess)

27. Starting out : the sicilian (John Emms/Everyman Chess)

28. Learn from Bobby Fischer’s Greatest Games (Eric Schiller)

29. Play The Evans Gambit (Tim Harding and Bernard Cafferty/Cadogan Chess)

30. Strategic Chess-Mastering The Closed Game (Edmar Mednis/Dover Publications)

31. 606 Puzzles for Chess Nuts (Fred Wilson & Bruce Alberston)

32. The Classical French (Eduard Gufeld and Oleg Stetsko/Batsford)

33. The Complete Alekhine (Graham Burgess/Batsford)

34. The Ultimate King’s Indian Attack (Angus Dunnington (Batsford)

35. Chess Tactics For champions (Susan Polgar and Paul Truon)

36. Secrets of Modern Chess Strategy (John Watson)

Buku strategi ini pernah menang 2 anugerah pada tahun 1999 iaitu 1. Winner of the 1999 USCF Fred Cramer Award for Best Chess Book dan 2. Winner of the 1999 British Chess Federation Book of theYear Award.

Kepada mereka yang sedang berusaha nak meningkatkan prestasi catur dalam bahagian STRATEGI, SM rasa inilah salah satu bukunya yang MESTI kita ada sebagai rujukan dan untuk pembelajaran. SM anggap buku ini adalah salah satu buku catur strategi yang terbaik di dunia.

37. The Dynamic Reti

 The Dynamic Reti. Hebat buku ni. Hanya 144 mukasurat tapi banyak idea dapat SM perolehi semenjak 2 minggu ni baca isi kandungannya. Antara sebab SM boleh beri tentangan hebat kepada Sumant adalah kerana berjaya membawa idea baru yang SM belajar dari kandungan buku ni kepada papan perlawanan. Dulu SM bila lawan Sumant,masuk je middlegame, SM dah terkena tekanan bertubi-tubi dari Sumant ,kini SM boleh buat serangan juga dan beri tekanan kepada Sumant. Terima kasih The Dyanamic Reti. hehehe

**********************************


GD Star Rating
loading...
GD Star Rating
loading...

Tags:

Buku Catur Strategi Hebat – SECRET OF MODERN CHESS STRATEGY (Advance since Nimzowitsch) !!!

Buku strategi ini pernah menang 2 anugerah pada tahun 1999 iaitu 1. Winner of the 1999 USCF Fred Cramer Award for Best Chess Book dan 2. Winner of the 1999 British Chess Federation Book of theYear Award.

Kepada mereka yang sedang berusaha nak meningkatkan prestasi catur dalam bahagian STRATEGI, SM rasa inilah salah satu bukunya yang MESTI kita ada sebagai rujukan dan untuk pembelajaran. SM anggap buku ini adalah salah satu buku catur strategi yang terbaik di dunia.

GD Star Rating
loading...
GD Star Rating
loading...

Tags: , , , ,

Beberapa buku-buku catur yang ada dalam simpanan peribadi SM

 

Ramai juga peminat catur pinjam dan minta copy dari SM untuk rujukan dan simpanan mereka.

Banyak juga buku catur SM

Lagi buku catur dalam simpanan SM

Antara buku catur dalam simpanan SM ialah :-

1. Symmetrical english (David Cummings/Everyman Chess)

2. English Defence (Daniel King/Everyman Chess)

3. School of Chess Excellence 4 (Mark Dvoretsky)

4. Chess Success : Planning after the opening (Neil McDonald/Batsford Chess)

5. A guide To Chess Endings (Dr. Max Euwe and David Hooper)

6. Mastering the Chess Openings Volume 2 (John Watson/Gambit)

7. Forcing Chess Moves (Charles Hertan/New In Chess)

8.Play the Semi-Slav (David Vigorito/Quality Chess)

9. Grandmaster Chess Move by Move (John Nunn/Gambit)

10. Fundamental Chess Endings (Karsten Muller and Frank Laamprecht)

11. Secret of  Chess Endgame Strategy(Lars Bo Hansen/Gambit)

12. Win with the Stonewall Dutch(Sverre Johnsen and Ivar Bern/Gambit)

13. Silman’s Complete Endgame Course (Jeremy Silman)

14. 100 Endgames You Must Know (Jesus de la Villa/New In Chess)

15. Win with the London System (Sverre Johnsen and Vlatko Kovacevic/Gambit)

16. Winning Chess Tactics (Yasser Seirawan/Everyman Chess)

17. Understanding Chess Tactics (Martin Weteschnik/Quality Chess)

18. Perfect Your Chess (Andrei Volokitin and Vladimir Grabinsky/Gambit)

19. Dangerous Weapons : Queen’s Gambit (Richard Palliser,Glenn Flear,Chris Ward/Everyman Chess)

20. Dangerous Weapons : Flank Openings (Richard Palliser,Tony Kosten,James Vigus/Everyman Chess)

21. Practical Endgame Play (Neil Mcdonald/Cadogan Chess)

22. The Art of Chess Combination (Eugene Znosko Borovsky/Dover Publications)

23. Chess Self-Improvement (Zenon Franco/Gambit)

24. Back to Basics : Fundamentals (Branislav Francuski)

25. Winning Chess Brilliancies (Yasser Seirawan/Microsoft Press)

26. Pawn Sacrifice ! (Timothy Taylor/Everyman Chess)

27. Starting out : the sicilian (John Emms/Everyman Chess)

28. Learn from Bobby Fischer’s Greatest Games (Eric Schiller)

29. Play The Evans Gambit (Tim Harding and Bernard Cafferty/Cadogan Chess)

30. Strategic Chess-Mastering The Closed Game (Edmar Mednis/Dover Publications)

31. 606 Puzzles for Chess Nuts (Fred Wilson & Bruce Alberston)

32. The Classical French (Eduard Gufeld and Oleg Stetsko/Batsford)

33. The Complete Alekhine (Graham Burgess/Batsford)

34. The Ultimate King’s Indian Attack (Angus Dunnington (Batsford)

35. Chess Tactics For champions (Susan Polgar and Paul Truon)

**********************************


GD Star Rating
loading...
GD Star Rating
loading...

Tags:

Candidate Master Fadli (NR 1822) VS Sumant Subramaniam (NR 1957)

Di pusingan ke-5 Insofar final, SM telah menentang Sumant Subramaniam. Sumant adalah salah seorang daripada 4 pemain yang akan mewakili negara ke sukan SEAGAME di Indonesia akhir tahun ini. Jom kita analisa ending position yang terjadi. SM gunakan bukaan RETI iaitu 1. Nf3. Lihat diagram 1.

Diagram 1

Sekarang giliran hitam. Masa SM tinggal 11 saat. Masa Sumant tinggal 16 minit. Biar betul :o Bagaimana SM nak main kalau masa tinggal 11 saat?? Tak masuk akal langsung. Kenapa SM tak nak resign sahaja. Dah lah buah masih banyak lagi. Tapi jangan terkejut. SM menang perlawanan ini. Sumant resign selepas masa SM tinggal 6 saat. Queen Sumant masa tu dah hilang. Bishop Sumant pun sudah hilang. SM masih ada lagi Bishop dan salah satu pawn jadi Queen. hehe3. Magic kan. hehehe.Sebab tu SM galakkan pemain catur cuba berlatih juga fikir laju. Biasanya kena selalu main catur kilat (blitz) kalau kita nak kuatkan bahagian fikir laju ni. Bukan saja kita kena fikir laju dan pantas, jalan yang kita pilih dan buat pun mesti tepat.

Ok, latihan kepada peminat catur laman web catur SM ni ialah katakan hitam jalan 1. … Kf8. Apa SM nak jalan? Bagaimana SM boleh menang walaupun masa tinggal 11 saat? Sumant resign bila masa SM tinggal 6 saat. Ini bermakna semasa diagram 1 di atas, SM boleh fikir semua jalan yang putih mungkin buat dan SM boleh selesaikan semua jawapan dalam masa 5 saat. Jadi cuba anda setkan masa 11 saat dan cuba menang game ini dalam masa 5 saat. Selamat mencuba.

**********************************

The Dynamic Reti. Hebat buku ni. Hanya 144 mukasurat tapi banyak idea dapat SM perolehi semenjak 2 minggu ni baca isi kandungannya. Antara sebab SM boleh beri tentangan hebat kepada Sumant adalah kerana berjaya membawa idea baru yang SM belajar dari kandungan buku ni kepada papan perlawanan. Dulu SM bila lawan Sumant,masuk je middlegame, SM dah terkena tekanan bertubi-tubi dari Sumant ,kini SM boleh buat serangan juga dan beri tekanan kepada Sumant. Terima kasih The Dyanamic Reti. hehehe

Lepas ni kena study semula bagaimana nak lawan kalau putih mula buka 1.d4. Dah lama tak ulangkaji Dutch Stonewall. Harapkan pengalaman jee. Sebab tu 2 kekalahan teruk SM ditangan juara dan naib juara Insofar tourney final petang semalam disebabkan tidak prepare langsung pertahanan dutch Stonewall. Mungkin SM akan buat kejutan lepas ni kerana dah jumpa beberapa buka menarik pertahanan lain untuk bertemu 1.d4. hehe


GD Star Rating
loading...
GD Star Rating
loading...

Tags: ,

Beberapa buku-buku catur yang ada dalam simpanan peribadi SM

 

Ramai juga peminat catur pinjam dan minta copy dari SM untuk rujukan dan simpanan mereka.

Banyak juga buku catur SM

Lagi buku catur dalam simpanan SM

Antara buku catur dalam simpanan SM ialah :-

1. Symmetrical english (David Cummings/Everyman Chess)

2. English Defence (Daniel King/Everyman Chess)

3. School of Chess Excellence 4 (Mark Dvoretsky)

4. Chess Success : Planning after the opening (Neil McDonald/Batsford Chess)

5. A guide To Chess Endings (Dr. Max Euwe and David Hooper)

6. Mastering the Chess Openings Volume 2 (John Watson/Gambit)

7. Forcing Chess Moves (Charles Hertan/New In Chess)

8.Play the Semi-Slav (David Vigorito/Quality Chess)

9. Grandmaster Chess Move by Move (John Nunn/Gambit)

10. Fundamental Chess Endings (Karsten Muller and Frank Laamprecht)

11. Secret of  Chess Endgame Strategy(Lars Bo Hansen/Gambit)

12. Win with the Stonewall Dutch(Sverre Johnsen and Ivar Bern/Gambit)

13. Silman’s Complete Endgame Course (Jeremy Silman)

14. 100 Endgames You Must Know (Jesus de la Villa/New In Chess)

15. Win with the London System (Sverre Johnsen and Vlatko Kovacevic/Gambit)

16. Winning Chess Tactics (Yasser Seirawan/Everyman Chess)

17. Understanding Chess Tactics (Martin Weteschnik/Quality Chess)

18. Perfect Your Chess (Andrei Volokitin and Vladimir Grabinsky/Gambit)

19. Dangerous Weapons : Queen’s Gambit (Richard Palliser,Glenn Flear,Chris Ward/Everyman Chess)

20. Dangerous Weapons : Flank Openings (Richard Palliser,Tony Kosten,James Vigus/Everyman Chess)

21. Practical Endgame Play (Neil Mcdonald/Cadogan Chess)

22. The Art of Chess Combination (Eugene Znosko Borovsky/Dover Publications)

23. Chess Self-Improvement (Zenon Franco/Gambit)

24. Back to Basics : Fundamentals (Branislav Francuski)

25. Winning Chess Brilliancies (Yasser Seirawan/Microsoft Press)

26. Pawn Sacrifice ! (Timothy Taylor/Everyman Chess)

27. Starting out : the sicilian (John Emms/Everyman Chess)

28. Learn from Bobby Fischer’s Greatest Games (Eric Schiller)

29. Play The Evans Gambit (Tim Harding and Bernard Cafferty/Cadogan Chess)

30. Strategic Chess-Mastering The Closed Game (Edmar Mednis/Dover Publications)

31. 606 Puzzles for Chess Nuts (Fred Wilson & Bruce Alberston)

32. The Classical French (Eduard Gufeld and Oleg Stetsko/Batsford)

33. The Complete Alekhine (Graham Burgess/Batsford)

34. The Ultimate King’s Indian Attack (Angus Dunnington (Batsford)

35. Chess Tactics For champions (Susan Polgar and Paul Truon)

GD Star Rating
loading...
GD Star Rating
loading...
Blog Widget by LinkWithin

Tags:


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/content/s/t/o/stonemaster2/html/wp-content/plugins/cute-profiles/processors/cute_1.php on line 25
Marquee Powered By Know How Media.