Posts Tagged SM TOURNEY

STONEMASTER ‘ ONE MALAYSIA’ CHESS OPEN@25 DECEMBER 2010 (SATURDAY)

GD Star Rating
loading...
GD Star Rating
loading...

Tags: , ,

3rd StoneMaster Amateur Special Edition Limited (SMASEL) Chess Championship @ 27 June 2010

JOM CEPAT! CEPAT!! 

Pastikan kamu tidak ketinggalan! SMASEL Liga ke-3 akan diadakan pada 27 Jun 2010 di Dato’ Arthur Tan Chess Centre, Kuala Lumpur. Sila buat pendaftaran awal untuk menyertai Kejohanan Catur Amatur Terbaik di Malaysia ini!

3rd SMASEL

Download the entry form –>

GD Star Rating
loading...
GD Star Rating
loading...

Tags: , ,

HAMDAN ABDULLAH – PESERTA KE-112 PRA DAFTAR SMASEL 2010 1ST LEG

Tadi petang, masa SM tengah sibuk kendalikan kelas catur di Shah Alam, tiba-tiba dapat sms dari peminat setia amatur tourney iaitu Hamdan Abdullah (N. R. 1581).

sms beliau berbunyi begini ” salam.i’m back! pls register me for smasel 2010 1st leg.the return of HAMDAN ABDULLAH(NR:1581), open category.i’ll pay later.see u soon.thanks” .

Dah lama tak dengar khabar beliau. Beliau dikatakan salah seorang peminat tourney amatur. Boleh dikatakan jarang miss masuk kejohanan catur amatur. Tak silap sm, beliau ada bagi name card yang tunjukkan beliau bekerja sebagai seorang pegawai bank di Kuala Lumpur.

Gambar kenangan. Hamdan Abdullah menerima hamper dari StoneMaster. Kelihatan juga di sebelah SM iaitu Haslindah Ruslan yang tahun ini memegang jawatan sebagai Naib Presiden Persekutuan Catur Malaysia.

GD Star Rating
loading...
GD Star Rating
loading...

Tags: ,

1st Leg StoneMaster Amateur (21/3/10) – National Rated ??

Harap maklum,

YA. Sekiranya jumlah peserta yang mengambil bahagian di kejohanan catur StoneMaster Amatur yang pertama (SMASEL) pada tahun 2010 yang akan diadakan pada 21 Mac 2010 capai minimum 100 peserta. Pihak Cerdik Catur Enterprise akan memohon kepada pihak yang menguruskan rating kebangsaan (National Rated) tersebut.

Cerdik Catur Enterprise

GD Star Rating
loading...
GD Star Rating
loading...

Tags:

WOW !!! Pendaftaran Liga Pertama StoneMaster Amatur dapat sambutan LUAR BIASA

Sambutan luar biasa. Baru 5 hari promosi kejohanan stonemaster amatur yang hebat ini,yang sudah daftar pula nak cecah 50 peserta.Tempat hanya terhad 80-90 sahaja.Kejohanan ini pula,lagi 2 bulan baru mula (21 MAC 2010). ini pun SM BELUM lagi mula nak hantar lebih 500 surat jemputan tourney amatur ini ke sekolah rendah,menengah, ipt n cerdik catur enterprise students.

Adalah dijangkakan more than 100 peserta tidak akan dapat main 1st leg amatur this 21 mac 2010 kerana tempat yang terhad. So kepada yang pra daftar, sila buat bayaran yuran awal kerana pendaftaran hanya diterima dan dijamin tempat jika yuran sudah dibayar.

MORE GOOD NEWS :

More sponsors coming soon untuk support amateur tourney dan minta stonemaster organise tournament for them guna konsep penganjur. at least 3 big sponsors sudah approach stonemaster untuk buat kerjasama. Thank you very much.

LIGA KE-2 stonemaster amatur sudah confirm tarikhnya iaitu pada 25 April 2010 (sunday)..

PELANCARAN next project catur GERGASI Stonemaster sepatutnya dibuat pada 24 april 2010,sama dengan tarikh lahir sm BUT sm telah bawa sehari ke hadapan iaitu pada 25 april 2010 iaitu semasa liga ke-2 stonemaster amatur. venue akan dimaklumkan nanti.

See u all there soon.

Stonemaster fadli

GD Star Rating
loading...
GD Star Rating
loading...

Tags: , ,

Surat dari Tiopan.AP Gipsy Chess Club Sabang

SM terima email dari saudara Tiopan yang merupakan Ketua Kelab Catur di Kota Sabang yang berminat untuk menghantar wakil menyertai Stonemaster Amatur Special Edition (SE) Limited 2010. Berikut adalah petikan surat tersebut:

saya Tiopan. AP selaku ketua Gipsy Chess Club ( GCC ) Kota Sabang Aceh sangat berterima kasih sekali, dan saya perlu menanyakan katagori yang dipertandingkan didalam even catur tersebut sebab, saya selama ini hanya membina anak-anak sekolah mulai dari usia Dini 8 tahun hingga tingkat sekolah lanjutan atas putra putri.

dan perlu juga diketahui prestasi anak-anak didik di Club catur Gipsy telah berhasil menjuarai even catur kejuaraan Pelajar tingkat Sumataera dan juga banyak yang berhasil menjuarai catur pelajar tingkat Propinsi Aceh dari tahun 2005 hingga sekarang.

untuk itu saya selaku Ketua Club, sangat mengharapkan bantuan Bapak untuk segera dapat mengirimkan undangannya kepada kami secara surat undangan resmi untuk dapat mengikuti kejuaraan tersebut pasalnya, dalam memberangkatkan Atlit cataur junior (Pelajar) sebagai pertanggung jawaban kepada Pengurus Percasi tingkat Propinsi maupun Kabupaten/Kota, agar mendapat dukungann sepenuhnya dana pemberangkatan atlit catur Aceh Junior.

Atas bantuan dan kerjasamanya saya ucapkan banyak terima kasih.

Wassalam.

Sabang, 17 Januarai 2010
Gipsy Chess Club Sabang

Tiopan.AP
Ketua umum

Beliau juga sertakan gambar2 berikut:

Keterangan foto  :
2 orang atlit putra putri GCC saat mengikuti Kejurnas Catur Junior Tahun 2008 di Bandung Jawa barat, dan berfoto dengan GM Susanto Megaranto di BTC Bandung

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Walaubagaimanapun, SM terpaksa menolak permintaan mereka sebab syarat kejohanan ini yang menetapkan hanya warga Malaysia sahaja yang layak ambil bahagian.


GD Star Rating
loading...
GD Star Rating
loading...

Tags: ,

APA??? Ada 5 kali StoneMaster Amatur Special Edition (SE) Limited pada tahun 2010??

THIS IS STICKY POST. PLEASE SCROLL DOWN TO READ NEW ARTICLES…THANK YOU

YES. Dah diluluskan oleh StoneMaster sendiri :D . Konsep baru kejohanan catur taraf amatur yang akan dijalankan tahun nii. Bermula 21 Mac ini di Dato’ Arthur Tan Chess Centre Kuala Lumpur, kejohanan catur ini yang dulunya dikenali sebagai StoneMaster Amatur akan diadakan buat kali pertama bagi tahun nii. Pada pendapat peribadi SM, kejohanan StoneMaster Amatur ini sangat menarik sejarahnya.

sm amatur

Sejak ia mula diperkenalkan oleh SM pada tahun 2006, jumlah peserta yang mengambil bahagian di kejohanan amatur yang hanya 1 kategori ini tidak pernah jumlahnya bawah 140 peserta. Kejohanan ini sentiasa mendapat sambutan hangat dari pemain catur taraf amatur dari seluruh pelusuk tanah air. Malah, ia telah mencipta sejarahnya tersendiri bilamana Kejohanan Stonemaster Amateur 2007 berjaya menarik seramai 156 orang penyertaan. (Beritanya di SINI)

SM mula mendapat ilham mengenai konsep kejohanan ini apabila pada tahun 2006, ramai pemain catur yang mengeluh sebab setiap kali kejohanan catur diadakan, ia sentiasa dimenangi pemain-pemain yang sama

AMATUR? Apa definasinya. SM mula mendapat ilham mengenai konsep kejohanan ini apabila pada tahun 2006, ramai pemain catur yang mengeluh sebab setiap kali kejohanan catur diadakan, ia sentiasa dimenangi pemain-pemain yang sama (termasuk SM sendiri yang  juga menang) bagi kedudukan 10 teratas, top 15 mahupun top 20. Ada yang bersara dari catur kerana mereka merasakan mereka tidak handal dalam permainan catur dan tidak ada peluang langsung untuk menang hadiah dalam pertandingan atau kejohanan catur yang disertai. Mereka putus harapan dan tidak nampak masa depan dalam permainan ini.

Kajian demi kajian telah SM buat dan akhirnya TERPERANJAT SM apabila rupanya kalau dirujuk kepada Rating Kebangsaan Catur atau dalam bahasa English National Rating, pemain catur tempatan yang mempunyai rating kebangsaan 1700 dan keatas mendominasikan kedudukan Top 20 bagi hampir semua kejohanan catur di Malaysia (Rating kebangsaan SM pun sentiasa berlegar sekitar 1750-1850). Yang mengejutkan juga, pemain yang mempunyai Rating Kebangsaan 1650 dan ke atas juga mampu mendapat TOP 20  di mana-mana kejohanan catur.

AKHIRnya, bermulalah era AMATUR di mana gelaran ini diberikan kepada pemain catur tempatan yang mempunyai Rating Kebangsaan 1650 dan ke bawah.

Maka wujudlah Kejohanan Catur StoneMaster AMATUR. Setiap kali kejohanan catur amatur ini diadakan, paling kurang 140 peserta akan mengambil bahagian. Kejohanan ini pula hanya 1 kategori sahaja. (Adik-adik berpeluang bertanding dengan abang2, kakak2, pakcik atau makcik!)

Pada tahun lepas hanya 1 kejohanan catur AMATUR sahaja yang SM jalankan iaitu UNITAR AMATUR. Ia sepatutnya dijalankan 3 atau 4 bulan sekali tetapi pada tahun 2009, SM sendiri terlalu sibuk dengan aktiviti pembangunan catur yang berkonsepkan bengkel dan latihan catur. Dilantik pula sebagai jurulatih catur untuk sekolah rendah, sekolah menengah, sekolah kluster catur, universiti dan juga dipanggil oleh pejabat pendidikan negeri untuk menjalankan aktiviti latihan catur. Tahun ni, SM dah ada beberapa pembantu untuk menggerakkan aktiviti tersebut.

NAH!! Apa lagi. 5 kali kejohanan catur amatur telah dijanjikan oleh SM untuk diadakan pada tahun nii. HANYA UNTUK PEMAIN AMATUR. Kali  ini namanya telah ditukarkan sedikit iaitu Kejohanan Catur StoneMaster Amatur Special Edition (SE) Limited 2010.

Jap nak cari gambar….


Konsepnya macam mana? Macam liga atau grand prix agaknya. Kejohanan ini akan diadakan sebanyak 5 kali pada tahun nii. Hadiah juga sangat menarik iaitu setiap kali kejohanan ini diadakan, juaranya akan menerima hadiah wang tunai sebanyak RM350 (hadiah juara akan ditambah setiap kejohanan catur amatur berikut sekiranya perlu). Hadiah jaminan wang tunai TOP 10 (hadiah Top 10 akan ditambahkan ke top  berikutnya di setiap kejohanan catur amatur berikutnya sekiranya perlu) dan beberapa hadiah Kategori Terbaik (Best Category) seperti best veteran, best IPT, best lady dan best bawah 12 tahun juga akan diberikan hadiah wang tunai. Hadiah cabutan bertuah juga akan disediakan di mana ‘best bertuah’ akan menerima sebiji handphone (1 tahun jaminan). Hadiah-hadiah sampingan lain akan diberikan  sekiranya perlu nanti.

Mungkinkah ini ANDA..??

Apa lagi yang kelainan sikit bagi kejohanan kali ini? Satu format khas telah dicipta oleh Stonemaster untuk kejohanan kali ini. Sekiranya pemain amatur tersebut berjaya mendapat kedudukan terbaik 3 dari 5 kejohanan (Best 3 out of 5 tourneys) yang akan diadakan, maka beliau akan menerima Piala Pusingan StoneMaster dan wang tunai sebanyak RM500 !!. Tempat ke-2 akan menerima sebanyak RM300 dan tempat ke-3 akan menerima wang tunai sebanyak RM200. Kategori istimewa ini dipanggil Pemain Catur Harapan Amatur 2010.


Macam mana kita nak tentukan Top 3 pemain Catur Harapan Amatur 2010? Ooo, caranya mudah sahaja. Kita ikut kedudukan pemain dahulu. Kalau kejohanan catur yang pertama beliau dapat no. 1 maka beliau dapat 1 markah. Kita ambil dan campur 3 liga terbaik dulu dari 5 liga maksima. Kalau seri juga, kita ambil 4 liga terbaik, kalau seri juga ambil 5 terbaik. Memang macam nasib jee kalau cam tuu tapi catur memang cam tuu. Nasib memang memainkan peranan kalau nak jadi terbaik ;)

Bagi kejohanan yang pertama, ia akan diadakan pada 21 Mac 2010 bertempat di DATCC. Tempat adalah terhad bagi kejohanan amatur yang pertama ini. Hanya 80-90 peserta yang boleh ambil bahagian. Maka diharap para peserta yang berminat nak ambil bahagian, sila sms saya En. Fadli (0142312370) atau emel terus saya seme_event@yahoo.com atau stonemaster_fadli@yahoo.com untuk PRA DAFTAR. Borang pendaftaran akan mula diedarkan mulai minggu depan dan akan diedarkan di setiap kejohanan catur sekiranya perlu.

Kejohanan catur ini adalah anjuran Cerdik Catur Enterprise. cerdikcatur logo3

Soalan

Siapa yang layak ambil bahagian?

Jawapan

- Hanya terbuka kepada peserta yang tiada rating kebangsaan (national rating) atau yang pernah cecah rating kebangsaan 1650 dan ke bawah bagi rating kebangsaan keluaran bulan Oktober 2009, Januari 2010 dan bakal2 keluaran yang akan datang sehingga tamat 5 kejohanan ini.

- Hanya warga Malaysia sahaja layak ambil bahagian.

Hadiah Khas (Pemain Catur Harapan Amatur 2010)

Terbaik – Piala Pusingan StoneMaster + Wang Tunai RM 500 !!!

Kedua – Wang Tunai RM 300

Ketiga – Wang Tunai RM 200

Hadiah Kejohanan (21 Mac 2010)

JUARA  –  RM350

Naib Johan – RM 200

Ketiga – RM 100

Keempat – RM 90

Kelima – RM 80

Keenam – RM70

Ketujuh – RM 70

Kelapan – RM 60

Kesembilan – RM 60

Kesepuluh – RM60

Best IPT – RM50

Best Veteran (45 tahun dan ke atas) – RM 50

Best Lady – RM 50

Best Under 12 – RM 50

5 Hadiah CABUTAN BERTUAH yang menarik

(Hadiah terbaik cabutan bertuah akan menerima sebiji Handphone -1 tahun jaminan)

Hadiah-hadiah sampingan lain akan turut diberikan sekiranya perlu nanti.

Minuman air mineral yang SEJUK akan diberikan kepada para peserta semasa kejohanan diadakan.

Sijil penyertaan akan hanya diberikan sekiranya dimaklumkan sebelum 14 Mac 2010.

Format kejohanan :

- 7 pusingan swiss

- Kawalan masa 25 minit atau 30 minit seorang

- Tie Break : Solkoff, SB, PE

Yuran penyertaan* :

Terbuka – RM30

Bawah 12 tahun – RM20

*Anda akan mendapat diskaun RM 2 pada setiap kejohanan seterusnya yang disertai. Contoh:  untuk peserta terbuka,  jika beliau sertai kejohanan kedua, yuran yang perlu dibayar hanya RM28, bila sertai kejohanan kali ke-3, yuran yang perlu dibayar hanya RM26 dan begitulah seterusnya. Diskaun RM 2 setiap seorang juga akan diberi sekiranya mendaftar melalui kumpulan ( 9 orang atau lebih)

Pendaftaran tempat hanya dianggap diterima dan dijamin tempatnya sekiranya telah buat bayaran. Pembayaran boleh dibuat kepada En. Mohd Fadli bin Zakaria. No. Maybank akaun 1127-9000-0982

PRA DAFTAR (Hanya terhad 80-90 sahaja) Sila daftar awal.

KLIK SINI UNTUK MELIHAT PRA-DAFTAR SMASEL (1st LEG) YANG DIKEMASKINI SETIAP HARI

GD Star Rating
loading...
GD Star Rating
loading...
Blog Widget by LinkWithin

Tags: , ,


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/content/s/t/o/stonemaster2/html/wp-content/plugins/cute-profiles/processors/cute_1.php on line 25
Marquee Powered By Know How Media.